06 de gener 2009

Els pastorets del Llémena




www.elpunt.cat
30 desembre de 2008

Sant Esteve també té els seus Pastorets, encara que només es faci un cop i amb vint infants

la contra
ALBERT VILAR.

Foto: A.V.

A Sant Esteve de Llémena, poble garrotxí d'uns 250 habitants del terme municipal de Sant Aniol de Finestres, hi viu Maria Planellas, una noia de 17 anys que estudia segon de batxillerat a les Alzines de Girona. I una de les seves grans aficions són les arts escèniques. Fins al punt que fa uns anys va decidir, amb els seus deu germans, representar a casa seva els Pastorets. I, ara fa tres anys, amb l'ajut de la família Castany, van decidir traslladar la representació de l'obra nadalenca de Folch i Torres a tota la comunitat.

La bona predisposició, però, es va acotar només amb els nens i nenes del poble de Sant Esteve, ja que la gent gran preferia gaudir-ne i no patir-ho. I així, el primer any es va representar els Pastorets amb una dotzena d'infants. I l'any passat i aquest, que va tenir lloc aquest diumenge, amb els vint nois i noies que viuen al poble, sota la direcció de Maria Planellas, que ja té l'ajuda de la seva germana Neus, que té 15 anys, i el suport d'alguns veïns del poble.

Així hi han participat Maria, Neus, Joaquim, Miquel, Pilar i Imma Planellas, Elda i Dídac Gimbernat, Sara i Neus Feixas, Maria Àngels i Emili Salavedra, Anna i Jordi Llorens, Àlex i Joana Cusells, Marta i Aniol Castany, Judith Torrent i Mariona Soldevila.

Un treball que comença tres mesos abans amb un assaig cada dissabte, per cloure la darrera setmana abans de la representació, amb assaig diari. A més, aquest any, per facilitar els canvis de decorats durant les vuit escenes que componen la representació, es van crear tres grups de cantaires que sortien de la corti na de l'escenari per cantar nadales. I tot sota la direcció i supervisió de Maria Planellas, que és capaç de fer tots els papers de la representació –l'any passat era Satanàs i enguany, àngel– i se sap totes les cançons.

L'actuació de diumenge a la tarda va aplegar més de 200 persones al local social del poble. I per acabar d'arrodonir l'espectacle, que va durar una mica més d'una horeta, es va emetre una filmació sobre la memòria col·lectiva de la gent gran del poble. En acabar, xocolatada amb melindros. Els que tinguin ganes de veure l'escenificació, però, hauran d'esperar l'any vinent, en concret, el diumenge que hi ha entre Nadal i Cap d'Any.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...